ועדת ארד הוקמה בעקבות תלונת תנועת תחרות על התנהלות בית הדין לעבודה בדיון אודות שביתה בלתי חוקית בנמלי אשדוד וחיפה בשנת 2018. עניין התלונה היה הנוהל בבית הדין לעבודה לקיים גישור כחלופה להליך השיפוטי כאשר הגישור מתקיים בלשכת השופט ללא פרוטוקול ולעתים אף ללא רצון הצדדים בתיק.
בעקבות התלונה הגיש נציב התלונות על שופטים, השופט בדימוס אליעזר ריבלין את מסקנותיו החריפות, לפיהן בית הדין פועל בחוסר סמכות בפרקטיקת הגישור בסכסוכים קיבוציים ואף מערער על מוסכמות יסוד בתחום המשפט באופן שפוגע באמון במערכת המשפט.
זמן קצר לאחר מכן יזמה נשיאת בית הדין הארצי לעבודה, השופטת ורדה וירט-ליבנה הקמת ועדה לבחינת הגישור בבית הדין לעבודה. בראשות הועדה עמדה נשיאת בית הדין הארצי לשעבר נילי ארד. לצדה ישבו השופטת אפרת לקסר, נשיאת בית הדין האזורי תל-אביב דאז ורונית רוזנפלד, לשעבר שופטת בבית הדין הארצי לעבודה.
הקמת הועדה לא לוותה בשיתוף ציבור אלא בגורמים המוזמנים בלבד. לאחר שנודע לתחרות על הקמת הועדה עקב שמועות בתחום יחסי העבודה הקיבוציים, ביקשה תחרות להציג את עמדה ויידעה ארגונים נוספים על קיום הועדה.
הועדה הגישה את המלצותיה לנשיאת בית הדין לעבודה בחודש פברואר 2019 אך מאז לא נעשה דבר בנוגע לדו"ח ולא דווח בתקשורת על עצם ההגשה. כשנה לאחר הגשת המסקנות, בחודש מרץ 2020 הגישה תחרות בקשה לפי חופש המידע לחשיפת הפרוטוקולים של הועדה ומסקנותיה אם גובשו. בחודש מאי 2020 נענתה מערכת בתי המשפט לבקשה ושלחה את הדו"ח לארגון תחרות.
דו"ח הועדה
רשימת המתייצבים
כתב המינוי
מכתב תשובה לבקשת חופש המידע של תחרות
החלטת נציב התלונות על שופטים, אליעזר ריבלין